5 positieve gewoonte die je zeker moet aanleren

5 Positieve gewoontes

die je leven kunnen verbeteren

Het klinkt je misschien gek in de oren!

Maar wist je dat je eigenlijk best gelukkig kunt zijn zonder dure dingen te kopen of te hebben?

Klinkt simpel toch of lijkt dat alleen maar zo?

Als er één ding is dat ik geleerd heb van de Quarantaine tijd dan is het dat spullen en dure dingen je niet gelukkig maken.

Ja tuurlijk ook bij mij op het bureau stond een mooi groot beeldscherm te blinken om vanuit huis aan het werk te gaan. Een nieuwe smartphone, oortjes, een dure mooie edelsteen op het bureau en een kinky aromaverdamper moesten het werk thuis wat aangenamer maken.

In het begin van mijn thuiswerk avontuur liep alles nog op rolletjes. Iedere dag schoof ik vrolijk achter mij brede beeldscherm en checkte ik tussendoor mijn smartphone op berichten van mijn mede thuiswerk slachtoffers binnen mijn vriendenkring.

Wanneer er ingebeld moest worden voor een afdelingsoverleg trok ik mijn nieuwe oortjes tevoorschijn en iedere dag zag ik er tip top uit. Je wist tenslotte maar nooit of er door iemand van de leiding of een klant zou worden ingebeld.

Maar na verloop van tijd hadden al mijn gadgets en dure spullen allang hun magie verloren. Dag na dag sleepte ik mezelf achter mijn scherm, vaak zelfs gewoon gekleed in een joggingbroek en een iets beter uitziende top.

Make-up ging er in die eerste periode dan nog wel op, maar ook dat verdween na het eerste half jaar. Mijn motivatie zat ergens in mijn schoenen en ik begon er zelfs behoorlijk tegenop te zien om van mijn slaapkamer naar de eetkamer en ’s avonds weer terug mijn slaapkamer in te gaan.


Echt naar buiten gaan deed ik ook niet meer.

Puur uit gemak!

Of noem het luiheid om mezelf een schop onder de bekende kont te geven en iets aan mezelf te doen. Een 7 plus op de weegschaal na een half jaar.

Wat ik leerde tijdens Quarantaine !

Door slechts 5 kleine gewoontes te veranderen werd mijn leven weer wat positiever. En natuurlijk deed het einde van de lockdown daar ook nog een stukje aan mee.

Het zijn gewoon een paar kleine positieve gewoontes die er voor mij voor zorgde dat ik weer in staat was om weer energiek en positief in het leven te staan. Mezelf iedere dag dat zetje te geven en met plezier weer aan het werk te gaan.

Ik deed dit niet in één keer, maar daagde mezelf uit. Door steeds een klein stapje te zetten en één nieuwe gewoonte op te pakken totdat ik het mezelf eigen had gemaakt en vol van het nieuw verworven genot kon genieten.

De gewoontes die ik mezelf nu heb aangeleerd passen misschien niet helemaal bij jou maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet de uitdaging met jezelf aan kunt gaan. Door het gewoon eens te doen.

1. EAT THAT FROG.....

eat that frog

Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag ‘een makkie’ zijn (aldus Mark Twain)”

Kort gezegd komt het erop neer dat je de klus waar je het meest tegenop ziet als eerste doet.

In het boek Eat That Frog leert Brain Tracy je stap voor stap hoe dit dan precies werkt. Maar in grote lijnen denk ik dat je wel weet wat er wordt bedoeld.

Je kent het vast zelf ook wel dat ene ding dat je steeds maar voor je uit zit te schuiven en dat honderd keer per dag je hoofd in schiet omdat je het toch echt een keer zult moeten doen.

Of het nu gaat om een grote klus op het werk, een klus die moet gebeuren in huis, een moeilijk gesprek of een nieuwe gewoonte die in je systeem moet komen. Het zijn allemaal levende en wegspringende kikkers die je na blijft jagen als je er niets mee doet.

“Een goed begin is het halve werk”

Dit ken je wellicht ook nog wel. Wat in essentie natuurlijk een beetje dezelfde lading dekt.


Maar de grote vraag is natuurlijk hoe je dat dan doet!

Het antwoord op die vraag is eigenlijk iets minder makkelijk te geven, want veel ervan hangt af van wat voor jou de grootste kikker is om door te slikken.
Tja bij mij lag het voor de hand dat er iets moest gebeuren aan mijn extra uitgebreide en super relaxte, en daardoor vertragende ochtendritueel waardoor ik mezelf maar niet leek aan te zetten.

Tijd voor een Challenge!

2. Kom in beweging

Als je net als ik gewend bent om jezelf ’s morgens 1,5 uur de tijd te geven voor je aan het werk gaat. En die tijd vervolgens besteed met koffieleuten, tutten en je social media bekijken dan is dit een KIKKER die je echt niet graag als eerste eet.

Toch is bewegen één van de dingen die zorgt dat je AAN gaat voor die dag.

Met 10 minuten bewegen in de ochtend start je al met een heel ander gevoel.

Toegegeven er zijn dagen dat ik nog steeds moeite heb om mezelf op die mat te slepen. Maar als ik het eenmaal heb gedaan en daarna lekker een verfrissende douche heb genomen voel ik me echt weer de VROUW.

Bovendien ook een geweldige manier om uit je joggingpak te komen.

En als je net als ik niet gewend bent om dagelijks iets, in welke vorm dan ook, aan beweging te doen dan is een duwtje in de rug de moeite waard. Het is dan ook niet zomaar dat ik mezelf nu dagelijks die 10 minuten gun. Hoewel ik soms nog weleens een dagje oversla hoor, ik ben tenslotte ook gewoon een mens 😉

Ik begon met een persoonlijke challenge.

De eerste maand, dit was tevens de periode dat ik herstelde van een polsbreuk, 1 zonnegroetje na het opstaan. In de tweede maand werden dat er twee, in de derde drie enz……….. je begrijpt het plaatje.

Om mezelf eraan te herinneren zette ik een reminder in mijn to do. Een afspraak met mezelf die mij er iedere dag aan herinnerde mijn Kikker als eerste te consumeren.

Het maakt natuurlijk niet uit wat jij doet om jezelf aan te zetten. Als je het maar doet!

3. Stop met zielig doen en wees dankbaar

Dit is zo’n ding waar ik in theorie zelf ook al veel over heb gelezen en geschreven en waar ik af en aan weer eens iets mee deed.

Vooral wanneer je, overigens behoorlijk door jezelf opgelegde, negatieve gedachten en een depressief gevoel over jezelf en de wereld hebt. Wordt het wellicht eens tijd om na te gaan hoe het met je gedachten is gesteld.

Dikke kans dat ook jij jezelf schuldig maakt aan negatieve en belemmerende gedachten. Dit is nu eenmaal wat je brein gewend is om te doen.

Ik kan niet…….. iedereen is altijd zo…….. waarom is dit niet…….. ik heb het zo zwaar want……..

Gewoon maar een paar lullige voorbeelden van hoe ons brein een loopje met ons neemt.

Het is dan ook super leuk maar vooral interessant om voor jezelf eens een challenge te doen en deze gedachten te vangen. Geheid dat je versteld staat van de dingen die je dagelijks tegen jezelf zegt.

Vraag je daarbij ook eens af.

 • IS HET WAAR wat ik nu denk?
 • Hoe voel ik me hierdoor?
 • Waarom denk en voel ik dit?
 • Is dit wat ik wil?

Negatief vs Positief

Doe hetzelfde ook eens in een omgekeerde vorm, door stil te staan bij waar je die dag dankbaar voor bent. In het begin zullen dat echt geen hoogvliegers zijn en eindig je misschien je dag met dankbaar zijn voor een heerlijk zacht bed.

Wanneer je eenmaal gewend bent om aan dit soort dankbaarheid te werken zul je merken dat je meer in het hier en nu gaat leven. Dit komt omdat je je brein aanzet tot het afspeuren van dingen waar je die dag dankbaar voor wilt zijn.

4. Check af en toe eens uit

Vorige week las ik een artikel dat onze concentratie slechts 8 minuten gevangen kan worden. Dit zou 1 minuut minder zijn dan die van een KIKKER.

Tegenwoordig zijn we de hele dag bereikbaar.

Zo stond ik vorige week nog in de rij van de supermarkt toen een vrouw achter mij gebeld werd op haar mobiel. Klagend over het feit dat ze altijd gebeld werd als ze in de winkel stond nam ze toch haar mobieltje aan. En tot het moment dat ze de toko verliet hing ze met de beller aan de lijn.

Ik denk nog verlangend terug aan de tijd dat ik als student aan de Kassa zat en iedere week weer leuke gesprekken voerde met de mensen die bij mij in de winkel iets kwamen kopen. Het was een feest om weer naar het werk te gaan en die leuke gesprekken te voeren. Een moment van aandacht voor ons allebei!

Door alle afleiding gaan we van het ene in het andere over zonder echt na te denken wat we doen. Dagen worden gevuld met routinematigheid en uiteindelijk een soort van stress.

Even uitchecken en tijd vrij maken voor ontspanning, in welke vorm dan ook, zorgt voor ruimte. Zo leer je weer voelen welke behoefte er bij jou zijn. En wat je ermee wilt doen om ze te vervullen, zonder alleen maar routinematige dingen na te jagen die je nergens brengt.

Uitchecken kan letterlijk door je telefoon een tijdje uit te zetten of een paar dagen verlof nemen. Wat goed werkt als je even terug op aarde moet komen.

Echt voelen wat je nodig hebt doe je door dagelijks even bij jezelf naar binnen te gaan. Weer even alle energie naar jezelf te halen. Voelen of je relaxed of juist gejaagd en gespannen bent. Maar ook voelen wat jij nodig hebt.

Heerlijk de frisse buitenlucht in of een momentje in meditatieve sfeer. Het maakt niet uit als je het maar alleen en met jezelf doet.

5. Voed je lichaam en je brein

Een schot voor open doel zou je kunnen zeggen. Maar een goede gewoonte is niet zomaar aangeleerd.

Boekentips

TITEL: Eat that Frog 

Auteur: Brian Tracy

 • Nederlands 
 • Paperback 
 • 9789492493071 
 • Druk: 1 
 • januari 2017 
 • 174 pagina’s
Verkrijgbaar als: ebook, luisterboek & paperback

TITEL: Eet, beweeg, slaap

Auteur: Tom Rath

 • Nederlands 
 • Paperback 
 • 9789024405763 
 • Druk: 1 
 • april 2017 
 • 192 pagina’s
Verkrijgbaar als: ebook, luisterboek & paperback

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.